Zwolle - De wet van de straat (2) | Column

Gruuten uit Zwolle tekening Herman Brood
Ssstadsgeheimen logo column

Om een stad echt van binnenuit te leren kennen moet je een stad voelen, zien en proeven. Voor deze serie verhalen reis ik, De Reizende Rijsdijk, kriskras door Nederland om steden écht te leren kennen en geheimen aan de stad te ontfutselen. Ga met me mee!

Culinaire Verleidingen in Zwolle

(10-10-2023) In het eerste deel over mijn ontdekkingstocht ontdekten we de geheimen van Zwolle, van Thorbecke’s Grondwet tot de charme van de Sassenpoort. Uiteraard moet er op zo’n Zwols dagje uit ook wat gegeten worden en dus had ik al een restaurant bedacht om te lunchen, maar dat idee werd helaas afgeschoten door mijn opdrachtgever: ik mocht niet naar Librije. Dat viel enigszins buiten mijn lunchbudget. Librije, het met drie Michellin-sterren bekroonde restaurant van Jonnie en Therese Boer, is ook afgelopen jaar weer tot het beste restaurant van Nederland uitgeroepen en daarmee is Zwolle dus behalve de provinciehoofdstad van Overijssel ook de culinaire hoofdstad van Nederland.

Mijn stadsgids Anita en ik besluiten dus een wat bescheidener etablissement op te zoeken, Streetfoodbar Jaffa Jaffa en dat zit in het oude pand van Librije aan het Broerenkerkplein, dus we hebben toch nog een beetje het Librije-gevoel. En we hebben daar ook prima geluncht, voor een schappelijke prijs. Bij Zwolse Balletjes op het Grote Kerkplein haal ik als toetje, je raadt het al, Zwolse Balletjes. Het zijn echte Zwolse snoepjes gemaakt van suikerbieten. Terwijl ik van de lekkernij geniet bedenk ik me dat Zwolle behalve de provinciehoofdstad van Overijssel en de culinaire hoofdstad van Nederland ook nog een andere hoofdstedelijke titel draagt: namelijk die van de Nederlandstalige hiphop! Vergeet die stoere gasten uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag: die werden een jaar of twintig allemaal muzikaal buiten westen geslagen door de wijzen uit het verre oosten van Opgezwolle. En Typhoon blies ze ook allemaal omver! Die zag de Randstad even niet aankomen. ‘Zwolle zonder dollen’, zongen Van Kooten en De Bie al in de jaren zeventig. Epicentrum van de Zwolse muziekscene is poppodium Hedon.

Culinaire restaurant Librije Zwolle
klassieke Zwolse balletjes

Van Alternatieve Rock tot Herman Brood's Erfenis

Niet alleen in Nederlandstalige hiphop, maar ook in andere muziekstijlen is Zwolle goed vertegenwoordigd. De alternatieve rockband Paceshifters maakt al een jaar of vijftien de podia en festivals onveilig en zijn zelfs op tour geweest met bands als de Queens of the Stoneage en Deep Purple. En de Zwolse band Hiigo deed onlangs ter promotie van hun nieuwe single in Zwolle wat de Beatles in Londen deden en U2 in Los Angeles: spelen op grote hoogte. Hiigo speelde op het dak van De Grote Kerk aan de Grote Markt. Voorwaar geen kleine jongens daar in Zwolle!

Sterker nog, van de grootste rockster die ons land heeft gekend, stond de wieg in Zwolle: Herman Brood! En Zwolle weet een van zijn bekendste inwoners ooit mooi te eren. Op de Blijmarkt bevindt zich het Herman Brood Museum, schuin tegenover Museum de Fundatie. Dat laatstgenoemde museum is groter en bekender, maar aangezien ik op Rock ‘n Zwoll-tour ben door Zwolle kies ik voor het museum over de Rock ‘n Roll-junkie, die werd geboren in de Fuchsiastraat, net iets buiten het oude centrum.

Herman brood Zwolse Rock-N-Roll legende

Eerbetoon aan Rockster Herman Brood

Als je eenmaal door de uitgebreide souvenirwinkel heen bent, kun je het museum betreden om leven en werk van Herman Brood te zien. Van memorabilia uit zijn jeugd tot een documentaire en kunstwerken. Hoewel Brood dus uit Zwolle kwam, had hij geen heel erg stevige band met de stad: ‘’Ik kom uut Zwolle, vette pech’’, was een van zijn lijfspreuken. Maar hij verloochende zijn Zwolse afkomst niet. Hij maakte schetsen van zichzelf met de Peperbus en hoewel Brood ook niet bekend stond als een groot voetbalfan staat er in het museum ook een kunstwerk waar een PEC Zwolle-shirt in is verwerkt. En ook een beschilderd tafelvoetbalspel. Met wat ansichtkaarten (‘’groeten uut Zwolle’’) van een van de bekendste Zwollenaren ooit, verlaat ik het museum.

Beschilderd voetbaltafel Herman Brood museum

Zwolse drankjes en de lokale cultuur

Ik wandel door de stad waar het stadsfestival inmiddels aan het beginnen is. Verschillende podia door de binnenstad waar Zwolse artiesten zich laten zien. Ik val met m’n neus in de boter want ik kom aan bij een optreden van Rico, een van de jongens van Opgezwolle. Die pik ik dan toch maar mooi even mee.

Na het optreden van Rico lust ik inmiddels wel wat te drinken en ga naar Jack’s Musicbar, een rockbar in de Sassenstraat, dat is wel toepasselijk om de dag in Zwolle Rockcity mee af te sluiten. Ik heb eigenlijk wel trek in een echt Zwols drankje. Zo heb je Zwols Sproakwater en de Zwolse Babbelaar, maar helaas, de slijter en Zwolse Balletjes zijn allebei al gesloten. Misschien hebben ze in deze mooie bar nog een fles staan, maar barvrouw Sofie moet me teleurstellen: ze heeft geen Zwolse drankjes. Maar zoals het een goede bartender betaamt improviseer je dan iets. En zo kwamen we op een shot Blue Flame Whisky in combinatie met ginger ale. De naam van onze zojuist bedachte cocktail doopten we, hoe kan het ook anders: een Blauwvingertje!

Jacks music bar in de sassenstraat Zwolle

Zwolle's Rijke Culturele Erfgoed

Zwolle heeft dus veel muzikaal talent voortgebracht. Ook pianist Jan Vayne is een Zwollenaar zo ontdek ik als ik hem zie op straat zie lopen. Hij blijkt hier te wonen. Maar hoe zit het eigenlijk met acteurs? Heeft Zwolle niet een of andere bekende filmster voortgebracht? Ik speur door een lijst van bekende Zwollenaren maar ik kom niet verder dan Marnix Kappers uit De Familie Knots. Zwolle is dus absoluut Rock ‘n Zwoll’, maar zeker geen Zwollywood!

Ben jij Geïnspireerd geraakt door dit verhaal over Zwolle? Ontdek ons brede scala aan groepsuitjes. Boek een onvergetelijk dinerspel in het levendige centrum van Zwolle.

8.4
Reviews 495 beoordelingen klanten vertellen